Millainen lelu sopii koiralleni?

what-kind-of-toy-is-suitable-for-my-dogVaikka jotkut saattavatkin kritisoida sitä, kuinka ihmiset kohtelevat lemmikkejään kuin ihmisiä ja hemmottelevat niitä kaikin mahdollisin tavoin, ei lelujen ostaminen lemmikille ole mitenkään ylellistä, vaan välttämättömyys. Asiantuntijoiden mukaan koirat tarvitsevat leluja ja mieluummin useita erilaisia. Lelut ovat koiralle keino rentoutua hiukan samalla tavoin kuin stressipallo, jota ihminen puristelee tuohtuneena. Sen lisäksi, että lelut auttavat sekä koiraa että usein myös omistajaa liikkumaan ja olemaan muutenkin aktiivisempia, ne stimuloivat myös koiran mieltä, ehkäisevät tylsyydestä ja liiallisesta energiasta johtuvaa ongelmallista käyttäytymistä ja ylläpitävät tervettä hammaskalustoa.

Leluja ostamaan lähtiessä tulee koiranomistajan päättää, millaisen lelun oma koira tarvitsee. Lemmikkikaupat ja supermarkettien hyllyt ovat pullollaan kirkasvärisiä, hauskanmuotoisia ja mitä mielikuvituksellisimpia esineitä, joiden joukosta täytyy osata valita paras vaihtoehto. Pehmeämmät lelut tyydyttävät hermostunutta mielialaa, erilaiset heitettävät lelut kuten frisbee tai pallo ovat hauskanpitoa ja liikuntaa varten, vetoleluilla koira voi leikkimielisesti mitellä voimiaan omistajansa kanssa ja erilaiset vinkulelut suorastaan houkuttelevat hyökkäykseen. Myös pennuille on omia lelujaan, jotka soveltuvat erityisesti pureskeluun silloin kun hampaiden kasvaessa pennun ikenet ja leukaperät kipeytyvät ja kaipaavat särkyyn hellitystä. Yksi suosituimmista lelutyypeistä ovat erilaiset koiria viihdyttävät lelut, joiden parissa koira voi puuhastella silloin kun omistajalla ei ole mahdollisuutta peuhata mukana. Näitä ovat erilaiset puuhapelit ja esineet, joiden sisään on kätketty herkkuja, jotka saadakseen koiran pitää ratkaista, kuinka ne saa sieltä ulos.

Aivan kuten lasten leluissakin, myös koirille suunnatuissa leluissa on jonkin verran vaihtelevuutta sen suhteen, kuinka turvallisia ne ovat. Koiranleluja ei voi pitää turvallisina, jos niistä voi järsiä irti pieniä osia, jotka koira saattaa vahingossa nielaista. Lelun tulisi olla myös oikeankokoinen koiraan nähden, joten esimerkiksi hyvin pienet luut eivät sovellu isommille roduille kuten noutajille tai paimenkoirille, sillä niihin liittyy aina jonkinasteinen tukehtumisvaara. Koiralle lelua valitessa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että valitsee myrkyttömistä materiaaleista valmistetun lelun. Koiranomistajien tulisi välttää sellaisten ruokien ja esineiden antamista koiralleen, joista saattaisi irrota pieniä osia, jotka kulkeutuvat koiran vatsaan, kuten esimerkiksi kananluita.