Mikä ruokavalio koiralle?

diet-for-dogsEläinlääkärit vastaavat päivittäin jopa kymmeniä kertoja aina toistuvaan koiranomistajien esittämään kysymykseen siitä, mikä on parasta mahdollista ruokaa koiralle annettavaksi. Tämä on varsin hyvä ja tärkeä kysymys, sillä suurin osa koirien omistajista haluaa pelkkää parasta omalle karvaturrilleen, myös ruokavalion suhteen. Oli kyseessä sitten ihminen tai koira, hyvä terveys alkaa kunnollisella ruokavaliolla. Se ei katso hintaa eikä saatavuuden helppoutta, sillä laadukas ja puhdas ruoka yhdistettynä säännölliseen ruokailurytmiin ja sopiviin annoskokoihin kantavat hyvin pitkälle.

Vastaus yllämainittuun kysymykseen voi olla hyvin monisyinen riippuen siitä, millaista ruokaa lemmikilleen etsii. Haluaako koiralleen syöttää kuivamuonaa vaiko kenties purkitettua märkäruokaa? Onko kyseessä vastasyntynyt pentu, aktiivinen keski-ikäinen koira vaiko jo varttuneempi seniorihurtta? Etsiikö koiralleen jotain tiettyä ruokavaliota kuten esimerkiksi viljatonta vaihtoehtoa? Markkinoilla on lukuisia eri merkkejä ja erilaisia vaihtoehtoja ruuan suhteen.

Koiranruuan laadukkuudesta kertovat monetkin eri tekijät, joihin on syytä kiinnittää huomiota kaupassa ennen ostospäätöstä. Parhaat koirille suunnatut ruuat ovat sellaisia, joissa ei ole kemiallisia lisäaineita, alkuperältään tuntemattomia lihatuotteita, keinotekoisia väriaineita, turhia eläinperäisiä rasvoja tai yli 80 prosentin edestä rasvaa proteiiniin suhteutettuna. Hyvässä koiranruuassa tulisi olla merkittävästi lihaperäisiä proteiineja sekä kohtuullinen määrä hiilihydraatteja.

Eräs jatkuvasti suosiotaan kasvattanut ruokavalio koirille on kotitekoinen ruoka. Terveellisten ja kokonaisvaltaisten ruokien valmistaminen alusta alkaen on huomattavasti helpompaa kuin miltä se kuulostaa, ja siten omistaja voi pysyä kärryillä sen suhteen, mitä koirallensa syöttää. Kerralla voi koiralle valmistaa suuren määrän ruokaa, jota voi sitten antaa pieninä ateriakokoina.

Monet koirat kärsivät myös jonkinlaisesta allergiasta, iho-ongelmista tai vatsan toimintahäiriöistä, jolloin kotitekoinen ruoka saattaa olla kaikkein paras vaihtoehto. On syytä konsultoida eläinlääkärin kanssa suunnitelmistasi valmistaa kaikki koirasi ruuat itse ja selvittää, mitä kaikkea ruuan tulisi sisältää, jotta koira saisi kaiken tarvitsemansa pysyäkseen terveenä ja tyytyväisenä. Eläinlääkäri tai ravitsemusasiantuntija neuvoo koiralle sopivimman dieetin suhteen hyvin mielellään. Mikäli ei aivan kaikkea halua valmistaa itse, voi esimerkiksi osan koiran ruokavaliosta korvata itse tehdyillä ruuilla ja toisen osan laadukkailla, mieluiten eläinkaupasta ostetuilla ruuilla, jotka yhdessä muodostavat tasapainoisen dieetin.