Koiran ottaminen löytöeläinkodista on eettinen teko

Oletko päättänyt ottaa koiran?

taking-the-dogs-discovery-of-the-animals-home-is-an-ethical-actJos olet jo päättänyt ottaa koiran, kannattaa pohtia, voisitko hankkia lemmikkisi löytöeläinkodista ja antaa näin samalla kodin sellaiselle, joka sitä kipeästi tarvitsee. Maailmassa on runsaasti koiria, jotka on hylätty elämään kurjissa olosuhteissa kaduilla ja kaatopaikoilla sekä sellaisia koiria, jotka ovat syntyneet ei-toivottuina ja ovat vaarassa joutua hylätyiksi. Tällaisen koiran ottaminen lemmikiksi on eettinen teko. Jos et aio harrastaa koirasi kanssa kilpatasolla, ei koiran puhdasrotuisuudella ole suurtakaan merkitystä – myös sekarotuisesta koirasta saa oikeanlaisella kasvatuksella ja hyvällä hoidolla erinomaisen lemmikin ja luotettavan ystävän.

Millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo hankkia koiran löytöeläinkodista?

Löytöeläinkodeissa ei välttämättä ole aina tarjolla koiranpentuja, vaan suuri osa koirista saattaa olla aikuisia. Monet haluavat hankkia juurikin pennun, koska kyllähän koiranpennut ovat tosi suloisia. Toisaalta aikuisen koiran hankkimisessa on hyvät puolensa – yleensä aikuinen koira on pentua rauhallisempi ja sen luonne on paremmin nähtävissä – toisaalta, jos koiralle on ehtinyt kehittyä ei-toivottuja tapoja, on niitä vaikeampi kitkeä pois koiran ollessa jo aikuinen. Mahdotonta se ei ole, mutta vaatii kärsivällisyyttä.

Aikoessasi ottaa koiran löytöeläinkodista, kannattaa tarkistaa ensimmäiseksi koiran taustat – jos sinulla on kotona esimerkiksi muita lemmikkieläimiä tai lapsia, kannattaa kysellä löytöeläinkodin hoitajilta, miten koira suhtautuu muihin eläimiin tai lapsiin. Yleensä hoitajat osaavat kertoa koiran luonteesta melko tarkasti. Kannattaa myös kysyä, millainen koiran terveydentila on ja onko se sisäsiisti. Millaista ruokaa koira on tottunut syömään? Samalla kannattaa tarkistaa millaisia ehtoja löytöeläinkoti asettaa koiran luovutukselle. Tekevätkö he esimerkiksi kotikäynnin? Kuinka paljon joudut maksamaan koiran luovutuksesta ja mitä ehtoja siihen liittyy? Oletko valmis sitoutumaan näihin ehtoihin koko koiran eliniäksi? Onko koira haastavuudeltaan sopiva sinulle – riittääkö koirakokemuksesi kyseisen koiran hoitoon ja saatko tarvittaessa apua kokeneemmalta taholta?

Jos Suomen löytöeläinkodeista ei tunnu löytyvän sopivaa koiraa, oletko harkinnut koiran hankkimista ulkomaisesta löytöeläinkodista esimerkiksi Espanjasta, Romaniasta tai Venäjältä? Ulkomainen adoptio on toki suomalaistakin koira-adoptiota haastavampi vaihtoehto, mutta erilaiset yhdistykset tarjoavat apuaan saadaksesi karvakorvan tuotua kotiin haastavista olosuhteista huolimatta.