Koiran ensiapukaappi tai -laukku

Varaudu koiran haavereihin ennalta

the-dog-first-aid-chest-or-bagKoira on monelle se kaikista paras ystävä ja kukapa ei varautuisi ystävän mahdollisiin haavereihin ennalta? Vaikka koirasta pitäisikin hyvää huolta, saattaa vastaan tulla tilanteita, joissa koira tarvitsee ensiapua. Tästä syystä on hyvä, että kotoa löytyy koiralle aivan oma ensiapukaappi tai -laukku.

Mitä kaappiin tai laukkuun sitten pitäisi hankkia? Tarpeet vaihtelevat jonkin verran koirasta ja omistajasta riippuen, mutta seuraavaksi esittelemme joitakin tärkeimpiä hankintoja. Apteekista saa usein hyviä neuvoja myös lemmikin ensiapukaapin tai –laukun kokoamiseen. Muita hyviä tietolähteitä ovat muut koiraharrastajat, koirasi kasvattaja sekä eläinlääkäri. Liittyminen jollekin koira-aiheiselle foorumille voi olla hyvä ajatus saadaksesi jakaa koiranhoitoon liittyviä ajatuksiasi ja kysymyksiäsi muiden koiraharrastajien kanssa.

Mitä koiran ikiomaan ensiapukaappiin tai –laukkuun kannattaa hankkia?

Koira saattaa saada erilaisia allergisia reaktioita esimerkiksi pistävien hyönteisten vuoksi. Myös käärmeet aiheuttavat koirille vaaratilanteita. Näiden vuoksi kotoa olisi hyvä löytyä ainakin kyypakkaus ja hydrokortisonia. Lääkkeiden annostukseen sekä käyttöön kannattaa tutustua etukäteen, jotta osaa mahdollisessa hätätilanteessa toimia oikealla tavalla. Jos koiraasi puree käärme, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin samantien.

Mahdollisia kiputiloja varten koiralle kannattaa varata ketoprofeenia ja asetosalisyylihappoa. Pitkäaikaista omatoimista kipujen lievittämistä ei suositella, vaan jos koira on pitkään kivulias, on paras ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Koirat kärsivät melko usein ripulista, minkä vuoksi kotoa on hyvä löytyä koiralle sopivaa ripulilääkettä. Kannattaa kysyä neuvoa apteekista sekä tutustua käyttöohjeisiin huolella etukäteen. Ihon mahdollisia pikkuhaavoja varten on hyvä varata koiran omaan ensiapukaappiin tai –laukkuun haavanpuhdistusainetta sekä puhdistukseen sopivia vanulappuja. Kauluri ja tassusukat ovat hyviä varusteita jos koiralla on haava tai ihotulehdus, jota se ei saa nuolla. Haavan suojaamisessa voi käyttää myös kotitekoista koiralle sopivaa kangaspaitaa.

Punkkeja varten on hyvä hankkia punkkipihdit sekä apteekista saatavia valmisteita, jotka ehkäisevät punkkien esiintymistä koiran iholla. Erityisen tärkeää tämä on siitä syystä, ettei koirasta siirtyisi punkkeja sen omistajiin – ihmisillä punkkien kautta tarttuva borrelioosi on nimittäin huomattavasti yleisempää kuin koirilla. Silmävesi on hyvä tuote silmätulehdusten varalta ja korvatulehdusten varalta on hyvä hankkia koiralle korvahuuhdetta.