Koira merkitsee vuosien sitoutumista

the-dog-represents-years-of-commitmentEi ole vaikea nähdä, miksi koiran omistamista verrataan usein lasten kasvattamiseen. Kummatkin vaativat nimittäin runsain mitoin aikaa, jota valitettavan monet ihmiset eivät tajuakaan ennen koiran hankkimista elämäänsä. Ennen koiran hankkimista olisikin syytä kysyä rehellisesti itseltään muutama peruskysymys, jotta pystyisi kartoittamaan mahdollisimman hyvin sen, riittävätkö omat rahkeet koirasta huolta pitämiseen. Onko sinulla todella aikaa koirallesi? Jos sinulla on vain muutama minuutti päivässä vapaa-aikaa, jonka pystyt laittamaan ruokakupin täyttämiseen, vesikupin sisällön vaihtamiseen ja pikaiseen lenkkiin korttelin ympäri, vastaus on silloin luultavasti ei. Jos puolestaan sinulta löytyy jonkin verran aikaa, jota käytät töiden lisäksi esimerkiksi muiden harrastusten kuten urheilun tai vaikkapa kasinopelien parissa sivustolla http://www.ace-ten.com/fi/, pystyt luultavasti jakamaan osan tästä ajasta myös koirasi hyväksi. Kuinka paljon aikaa sitten vaaditaan, jos haluaa hankkia koiran perheeseen? Paras vastaus tähän on: niin paljon kuin lemmikkisi sitä tarvitsee.

Koiran omistaminen on sitoumus, joka kestää arviolta 10 tai jopa lähemmäs 20 vuoden ajan. Aivan minimivaatimuksena on se, että pystyy käydä lenkeillä kolme kertaa päivässä siten, että jokainen lenkki kestää noin 15-20 minuuttia. Vähintään kerran vuodessa koira tulee käyttää eläinlääkärillä rutiinitarkastuksessa. Lisäksi toisinaan voi sattua odottamattomia asioita, joiden vuoksi eläinlääkärin pakeille tulee hakeutua yllättäen. Tästä voi aiheutua huomattavankin suuria lisäkustannuksia, joihin on hyvä varautua. Jos koirasi tai kyseinen koirarotu on altis erilaisille ihosairauksille, nivelrikoille ja muille terveysongelmille, tulee se tarvitsemaan aivan erityistä huomiota.

Lisäksi kannattaa varautua siihen, että etenkin pitkäkarvaiset koirat vaativat trimmausta säännöllisin väliajoin. Trimmaus on tärkeää ulkonäöllisten seikkojen vuoksi myös siksi, että ohennettu karvapeite auttaa koiraa pysymään viileänä kesäisin ja antaa ilman kiertää vapaammin. Lyhytkarvaiset rodut kuten labradorinnoutaja, mäyräkoira ja mopsi vaativat vähemmän hoitoa kuin pitkäkarvaiset rodut kuten erilaiset lammaskoirat, terrierit ja setterit.

Etenkin alkuun koira vie aikaa myös kouluttamisen saralla. Koiran tottelevaisuus on tärkeää paitsi koiralle ja sinulle, myös koko yhteiskunnalle. Hyvin koulutettu koira suhtautuu ystävällisesti tuntemattomiin, osaa rauhoittua silitettäessä, osaa olla vetämättä talutushihnassa, tulee luokse kutsuttaessa, hallitsee peruskäskyt ja reagoi tyynesti häiriöihin.