Kaulapanta vs. valjaat koiralle

collar-or-not-harness-for-dogsTalutushihnan ja kaulapannan yhdistelmä on kaikkein yleisin varuste koiranulkoiluttajien keskuudessa. Yleensä jopa laki edellyttää, että koira on kytkettynä julkisilla paikoilla ja turvallisuuden vuoksi muutenkin, jolloin suurin osa koiranomistajista turvautuu lenkkien ajaksi kaulapantaan ja siihen kytkeytyvään talutushihnaan. Olemassa on kuitenkin hyvin monenlaisia eri kaulapantoja, joista valikoituu omaan käyttöön kaikkein sopivin vaihtoehto käyttötarkoituksen perusteella.

Mikäli kyseessä oleva koira on helppo, tottelevainen, tasapainoinen ja iloinen tapaus, voi silloin aivan mainiosti pärjätä yksinkertaisella kaulapannalla. Esimerkiksi hankalammin hallittavissa olevan rodun kohdalla saattavat toimia paremmin esimerkiksi puoli- tai kokokiristävät pannat tai vaikkapa ketjukaulaimet. Pantaa hankkiessa on syytä kiinnittää huomio pannan materiaaliin sekä tämän lisäksi sen pituuteen ja leveyteen. Kovin ohut panta ei sovi lainkaan vinttikoiran tapaisille koirille, joille se saattaa aiheuttaa niskaongelmia. Myös koiran paino vaikuttaa osaltaan sopivanlaisen kaulapannan valinnassa. Panta voi olla esimerkiksi nailonia, nahkaa tai jotain muuta materiaalisekoitetta, mutta ketjukaulaimien kohdalla se on yleensä rautaa tai muuta metallia.

Valjaat ja nimenomaan vetovaljaat ovat erinomainen työkalu silloin kun haluaa vaikkapa koiran vetävän esimerkiksi ulkoiluttajan ollessa pyörän selässä tai rullaluistimilla liikkeellä. Lisäksi valjaat ovat erityisen hyvä valinta lyttykuonoisille roduille kuten mopseille, joille hengittäminen on helpompaa valjaita käyttämällä. Myös erityisen sirokaulaiset rodut kuten vinttikoirat viihtyvät paremmin valjaissa.

Nykyään monet päätyvät pannan sekä valjaiden kohdalla turvallisuutta lisääviin heijastinvarusteluihin. Eläinkaupat ja muut lemmikkituotteita myyvät myymälät tarjoavat yleensä lähes poikkeuksetta jonkinlaisia heijastimilla varustettuja talutusratkaisuja. Perinteisen heijastinpinnan sijaan jotkut hankkivat koiralleen myös erillisen LED-valolla varustetun osan talutusvarusteluun, jolloin koira ei taatusti jää talven pimeällä huomaamatta.

Valitsipa lopulta sitten minkälaiset valjaat tai pannan tahansa, on ulkoiluttajan tärkeää kiinnittää huomio omaan asenteensa lenkillä. Ulkoiluttajan tapa liikkua ja käyttää remmiä ovat hiljainen viestinnän muoto. Sanomatta sanaakaan koiranomistaja voi viestiä koiralleen menosuunnan, nopeuden sekä sen, milloin on syytä pysähtyä. Tärkeää on käyttäytyä ikään kuin laumanjohtajan elkein. Reipas, määrätietoinen ja selkeä liikkuminen tarttuu herkästi myös omaan koiraan, jolloin lenkistä tulee kummallekin osapuolelle kaikin puolin miellyttävämpi kokemus.